Čtvrtek, 28 března, 2024
- Reklama -e15
DomůZdravíJak být fit i sytá? 5 zdravých a levných obědů, které oživí...

Jak být fit i sytá? 5 zdravých a levných obědů, které oživí váš jídelníček

I vy za poslední rok vaříte doma podstatně častěji než dříve? Nejste sama. Po čase můžete mít pocit, že vaříte dokola totéž a váš jídelníček začíná být nudný. Co tak si ho zpestřit novými, jednoduchými, zdravými a přitom levnými obědy či večeřemi?

Jídlo plné živin v poledních hodinách vám dodá energii potřebnou na zvládnutí zbytku dne. Pokud ho vynecháváte, není to nejlepší řešení. Nabízíme vám několik šikovných způsobů, jak ozvláštnit poledne zdravě a bez toho, abyste to pocítili v peněžence. Přidejte do nákupního seznamu tyto potraviny a my vám řekneme, jak je můžete použít: avokádo, paprika, sladké brambory, listový kapusta, konzervovaná fazole.

avokádový toast
Avokádo je dnes hitem všech sociálních sítí, a to z jasného důvodu. Má krásnou barvu, máslovou konzistenci, ale především obsahuje cenné mononenasycené mastné kyseliny zdravé pro srdce.

Další výhodou je, že se hodí téměř do každého pokrmu. Jednou z rychlých a chutných jídelních možností je avokádový toast.

Za tento trendy oběd v restauracích zaplatíte nejednou až kolem 10 eur, ale když si ho uděláte doma, vyjde vás podstatně levnější, navíc si ho můžete přizpůsobit aktuálním chutím a stavu chladničky. Avokádový toast se dá udělat na mnoho způsobů a snadno do něj zahrnete zbytky z předchozího dne. Přidejte maso, zeleninu, vejce, sýry, semínka a bylinky.

View this post on Instagram
A post shared by Tripping With Food (@trippingwithfood)

Paprika plněná zbytky ze včera
Paprika je skvělým zdrojem vitamínu C a dalších protizánětlivých antioxidantů, které souvisí se zlepšením zdraví očí a snížením rizika různých nemocí. I díky paprikám zužitkujete jídlo z předchozích dní.

Stačí je naplnit masem, Quinoa, sýrem, zeleninovou směsí s pohankou či bulgurem. Pokud vám nějaké papriky zůstanou, přidejte je do ranní či večerní omelety nebo si je vychutnejte jako svačina nakrájené a namáčené do česnekového jogurtu.

View this post on Instagram
A post shared by Maribel | Cocina saludable (@recetasparaserfeliz)

Listový kapusta na způsob Burrita
Alternativou k dnes tak vychvalovaný růžičkové kapusty je listový kapusta, známý z kuchyní našich babiček. Je to také superpotravina, má extrémně nízký obsah kalorií a je bohatý na další živiny: vápník pro zdraví kostí, vláknina pro dobré trávení a zasycení, vitaminy A a K. Navíc je mnohem levnější.

Kromě klasických receptů v podobě polévek či omáček, je vhodný i na jiné zajímavější recepty. Vyzkoušejte si z něj udělat burrito – zabalte do listů různé druhy surovin, které máte v lednici.

Na rozprostřené listy napěchujeme strouhaný sýr, nakrájené avokádo, červenou salsu, klíčky, cibuli, případně doplňte maso, vejce či nějakou pomazánku, čerstvý koriandr nebo jiné bylinky a srolujte.

View this post on Instagram
A post shared by alexandravicunaperry (@alexandravicunaperry)

Pečené sladké brambory
Sladké brambory jsou skvělým zdrojem silných antioxidantů, jako je beta-karoten, obsahují také další důležité fytonutrienty. Mají nižší glykemický index jako bílé brambory. Pokud jste „masný typ“ vyzkoušejte pečené sladké brambory v kombinaci s jemnými kuřecími párky či klobásou.

Brambory nakrájíte na 2,5 centimetrové kousky, předvařené kuřecí párky nakrájejte na kolečka, prolisujeme česnek, přidejte oregano, olivový olej, promíchejte a pečte 30 minut. Potom přidejte růžičky květáku a dopečte ještě 10 – 15 minut.

View this post on Instagram
A post shared by Kabalano Motswaledi (@forkingamazeballs)

Konzervované fazole s hovězím masem
Strava s vysokým obsahem vlákniny vám pomůže zhubnout, kontrolovat hladinu glukózy v krvi a mít zdravé trávení. Fazole je jedním z nejlepších zdrojů vlákniny a bílkovin. Je levná a dá se použít na desítky způsobů.

Výborně chutná v kombinaci s hovězím masem a rajčatovou šťávou na způsob guláše. Můžete si z ní udělat i doplněk na těstoviny bez masa, či upéct se sladkými bramborami. Pokud se chcete vyhnout skrytému sodíku, opláchněte a sceďte fazole hned po otevření plechovky.

RELATED ARTICLES
- Reklama -PR články
podnikatel